Oliivide saladus…

Olen ammu oodanud, et saaks kogu oliiviõli tegemise protsessi kirja panna, aga kuna täna õhtul oli värske oliiviõli laual, siis nüüd on mul kõik saladused teada…

Hoovis kasvab meil 50 oliivipuud. Üle aasta on saak erinev. See aasta kandsid vilja 5 oliiivipuud, eelmine aasta jällegi kõik ja sama siis järgmine aasta.

Kui oliivid veel rohelised ja täpselt piiri peal, et hakkavad tumedaks minema, korjame kõik kokku. See on maitse asi. Enamus lasevad oliividel valmida, kuni on suured ja tumedad, sel juhul saab oliividest rohkem õli. Aga roheliste oliivide õli on palju maitsvam ja seetõttu korjame oliivid enne küpsekssaamist ära. Pildi pealt näete, et mõned oliivid on juba tumedad ka.

Peale oliivide korjamist tuleb oliivid laotada ilusti laiali ja lasta natukene kuivada. See pole kohustuslik, aga meie tegime nii. Tegelt seda parem, mida kiiremini oliivid tegemisele viid. (Pildil on varem korjatud söögiks oliivid)

Meie viisime oliivid tehasesse järgmisel päeval. Tegemist on tegelikult armsa maakohaga, kus kohalikud saavad oma oliivid õliks teha. Suureks üllatuseks oli seal järjekod hommikust õhtuni, üks auto teise järel… Paar tunnikest läks meil seal kindlasti.

Esmalt valasime kõik oliivid anumasse, kust nad läksid edasi pessu ja puhastusse (magasin meie roheliste oliivide puhastuse maha, seega jäädvustasin järgmiste mustad oliivid). Äge oli kogu seda süsteemi jälgida ja nagu väike laps huviga oodata, et mis edasi saab…



Seejärel tekkis mul küsimus, et kui kõigi oliivid järjest masinasse lastakse, et kuidas nad lõpuks siis saadud õli eristavad. Mulle tehti selgeks, et masinas on neli ruumi, kõigi oliivid erinevas osas, kus toimub oliivide põhjalik purustamine (koos kividega). Natuke vett lastakse ka kogu segule juurde.

Kui oliivid purustatud, liigub segu järgmisesse masinasse, kus eraldatakse kogu ebavajalik ja mitte kõige puhtam õli liigub edasi jälle järgmisesse masinasse, kus toimub viimane filtreerimine. Õlist eraldatakse vesi ja lõplikult valmis õli voolab oma anumasse. Sel hetkel kahetsesin, et värsket saia kaasa ei võtnud, kuna õli oli soe ja nii mõnusa lõhnaga:)

Koha peal meisterdavad nad veel seepi, ostsin endale ühe kg, mis läks maksma 5 liira ehk 2 euri. Vaimustus oli igastahes suur:P Loodan, et vahutab ikka korralikult ja teeb naha beebipehmeks:P

Oliiviõli saab ka kasutada küttena. Hooaja lõpus, kui kõik jäägid on kokku kogutud, tehakse sellest klotsid, mis põlevad paremini kui puit. Ja loomulikult on see ka odavam kui puit. Kahjuks mul ei õnnestunud neid klotse näha, aga jääkide basseini nägin küll:D Ja ega ma siis enam ei imestanudki, miks ümbruskonna puud nii ilusad ja elujõulised on :)


Autosse tõstsime 30 kg õli, mis on tegelikult oi kui väike kogus. Eelmine aasta oli saak mitmeid kordi suurem – 250 kg. Aga alguses juba põhjendasin, et saak kõigub niimoodi üle aasta. Kuna oliive tõmmatakse puu otsast rehaga alla, siis oksad saavad vigastada ja puu puhkab aasta aega… Selle peale küsisin, et mis te vigastate siis puid, käsitsi saab ka korjata, aga vist liiga aeganõudev. Eks ise teavad paremini:) Ja teadmiseks, et 1 kg õli maksab 6 liira ehk 2,4 euri. Ja võimalik on maksta ka saadud õlis, nt kui said 10 kg õli, siis maksma läheb see 1 kg 10st kg’st.

Ja nüüd siis kõige nauditavam osa:P Loomulikult hommikusöök, laual kõik homemade ja värske:) Värskes oliiviõlis värsked oliivid, chilli, küpsetatud juust, tomat, kurk, kõrvalt poest soe sai ja european style kohvi, millest ei suuda kohe üldse loobuda!!! Samas türgi kohvi ja tee on ka superJ


 


  • Facebook
  • Twitter
Leave A Comment